Pápež zopakoval svoj odmietavý postoj k homosexuálnym sobášom

21.12.2012 Celý región

Vatikán 21. decembra (TASR) - Pápež Benedikt XI. dnes varoval pred úpadkom tradičnej rodiny a odsúdil tendencie ľudí meniť pohlavie a sexuálnu orientáciu namiesto toho, aby rešpektovali stav vecí daný Bohom. Najvyšší pontifex to povedal v každoročnom vianočnom príhovore pre Rímsku kúriu. Je to jeden z jeho najdôležitejších prejavov v roku a Benedikt XVI. ho tentoraz venoval propagácii rodinných hodnôt, uviedla agentúra AP.

Pápež s odvolaním sa na hlavného francúzskeho rabína Gillesa Bernheima povedal, že kampaň za udelenie práva sobášov pre homosexuálne páry bola "útokom" na tradičný model rodiny, ktorú majú tvoriť otec, matka a deti. Podľa pápeža je zväzok medzi jedincami rovnakého pohlavia hrozbou pre svetový mier, rovnako ako potraty a eutanázia.

"Obrana rodiny je o samotnom človeku. A je jasné, že ak ľudia zapierajú Boha, tak strácajú aj vlastnú sebaúctu. Ten, kto obhajuje Boha, obhajuje aj človeka," citovala pápeža agentúra DPA.

V rokovaniach so štátnymi inštitúciami by sa mala cirkev zastať "hodnôt, ktoré sama považuje za zásadné" a "spraviť všetko, čo je v jej silách, aby dokázala presvedčiť", zakončil pápež.
 

Vyberte región